Terugblik 2016-2017

Geschreven door Martin van Veelen.

Vijf jaar geleden maakten we de keuze om ons te focussen op de zaterdagafdeling. Ons eerste kwam toen uit in de 4e klasse en het tweede en derde speelden in de reserve 4e klasse. Het doel was om na vijf jaren met het eerste bovenin de 2e klasse te spelen (met serieuze kansen op promotie), met het tweede in de res. 1e klasse uit te komen en ook een derde elftal in de A- categorie te krijgen. Kunnen we tevreden zijn? Het eerste heeft gedaan wat we hadden verwacht, het tweede heeft veel beter gepresteerd dan vooraf was ingeschat en het derde speelt in de A-categorie (res. 3e klasse).


2016-2017.

Het derde leverde veel jongens aan het eerste en tweede, waardoor dit team te veel aan kwaliteit moest inleveren en de doorstroom vanuit de A-jeugd was te gering. In het begin kon het derde nog wel aardig meekomen, maar gaande het seizoen werd het moeizaam, maar uiteindelijk hebben ze zich netjes gehandhaafd, met dank aan diverse spelers uit lagere teams die op verzoek hebben geholpen!

Het tweede noem ik als laatste, want dat team verdient de meeste lof.

Het eerste begon in de beker prima, maar de eerste vijf competitiewedstrijden waren dramatisch. Na vijf wedstrijden bezat ons eerste de rode lantaarn met slechts drie punten. Daarna herpakte het team zich prima, met elkaar de schouders eronder en soms ook een beetje geluk, zorgden er voor dat er een uitstekende reeks werd neergezet. Aan het einde van die reeks, werd in Amstelveen de tweede periode bemachtigd. Het eerste speelde gelijk en we dachten dat Veensche Boys daarvan zou profiteren. Na een spannend kwartier wachten, bleek Veensche Boys verloren te hebben en was dus ons ene punt voldoende. Daarna had ik nog wel een beetje vertrouwen in een inhaalrace tegen de gedoodverfde kampioen DHSC. Het had in theorie nog wel gekund, maar meer dan een derde plaats zat er blijkbaar niet meer in. Over de nacompetitie kan ik heel kort zijn. Thuis werd tegen de verhouding in met 2-0 van BOL gewonnen, maar uit in Broek op Langedijk werd ons eerste helemaal kapot gespeeld en ging het met een 6-1 nederlaag huiswaarts. Behoorlijk veel spelers vertrekken, maar inmiddels hebben de nieuwe trainer en de TC gewerkt aan een vernieuwd FC De Bilt-1, waarin ik veel vertrouwen heb. Binnenkort zullen we een overzicht van de voorlopige selectie op de site plaatsen.

Dan het tweede. Na drie kampioenschappen was het tweede gepromoveerd naar de res. 1e klasse. Volgens mij was het doel om te handhaven, maar trainer Dave wilde meer. Kampioen worden bleek niet haalbaar, maar meedoen in de subtop behoorde zeker tot de mogelijkheden. De teams uit het rechterrijtje waren over het algemeen een makkelijke prooi. De teams in het linkerrijtje hadden het erg lastig tegen ons tweede. IJsselmeervogels-2 had de handen vol en de latere kampioen Zuidvogels-2 kwam met een 3-3 gelijkspel bij ons heel goed weg. Ook in de beker liet ons tweede zien dat het met de beste reserveteam van Nederland kon wedijveren. Het hield lang stand in de wedstrijd tegen Ajax-2 (amateurs). Een nadeel van een tweede elftal is dat als het eerste spelers nodig heeft, dat dan het tweede ze moet afstaan. Dave accepteert deze rol al die jaren prima en wist soms met improvisatie toch voor verassingen te zorgen. Uiteindelijk behaalde ook ons tweede de nacompetitie. Valleivogels-2 ging thuis met 4-1 over de knie. In de eerste helft van de return was het in Scherpenzeel nog een beetje spannend, maar in de tweede helft wist TWEE ook deze wedstrijd winnend af te sluiten met 2-3 (in totaal dus 7-3, met volgens mij vijf doelpunten van Tim!). Daarna de twee finalewedstrijden tegen FC Breukelen-2. In de uitwedstrijd was het heel spannend en wist Daan in de laatste minuut het winnende doelpunt te maken. Op 10 juni kwam FC Breukelen bij ons op bezoek en onder grote belangstelling werd ook de vierde nacompetitiewedstrijd winnend afgesloten en was de promotie naar de reserve hoofdklasse een feit.
Reserve hoofdklasse. Hoger kan het niet. Dit is inderdaad de hoogste competitie voor reserveteams op amateurniveau. FC De Bilt-2 komt in de competitie met de tweede teams van DOVO, GVVV, Ajax (amateurs), Huizen, Volendam, Argon, Spakenburg (nee, IJsselmeervogels speelt een klasse lager). Het zal een zwaar jaar worden, maar wat een mooie ervaring.