FAK

Geschreven door Herman Bröring.

FAK, 1 van de 3 clubs die in een fusie FC De Bilt vormden.

Op 13 oktober 1931 wordt door de personeelsvereniging van Inventum de Sportvereeniging FAK opgericht (flink aanpakken kameraden). FAK speelde in de kleuren blauw-wit.
De vereniging beperkte zich niet tot voetbal, ook de wandelsport en atletiek werden beoefend. Er werd meegedaan met de voetbalcompetitie van de UPVB. In 1935 werd de club kampioen van de derde klasse.

FAK is op 12 juni 1997 gefuseerd met BVC en FAK tot de FC De Bilt.

Zoals u ziet is er nog niet veel, wilt u mij meehelpen deze informatie te vergaren? Met vriendelijke groet, Herman Bröring, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Enkele foto's van het FAK clubgebouw en kleedkamers "achter inventum", beschikbaar gesteld door Fred van Ettikhoven.
De 1e foto laten de kantine met daarachter de gebouwen van Inventum zien, de 2e foto is het kleedgebouw (Kort voor de verhuizing naar Weltevreden).

Clubgebouw

Kleedkamers

 

Ontstaan FAK - Tennis

Document gemaakt bij 10 jaar TV FAK, de geschiedenis van een vereniging die alleen maar is gegroeid, geschreven door Paul van der Gaag

Na de verhuizing van de voetbalvelden naar de huidige locatie, had de club binnen drie maanden al tachtig nieuwe leden. En nog in het eerste jaar moest een ledenstop worden ingesteld om de toestroom in te dammen. Alleen jeugdleden en dagleden werden nog direct toegelaten. De rest kwam op de wachtlijst. De verzelfstandiging werd een succes dat niemand had verwacht. En omdat veruit de meeste leden de voorgeschiedenis van dit succes niet hebben meegemaakt, zetten we die nog eens uiteen. Dat doen we met Rob Heim, die als voorzitter de overgang van de afdeling Tennis van de onmivereniging naar de onafhankelijke tennisvereniging FAK mogelijk maakte.
De geschiedenis van FAK begint in 1931. In dat jaar wil een aantal werknemers van de fabriek van Elektrische Verwarmingsapparaten Inventum, een voetbalclub oprichten.
Dat heeft nog heel wat voeten in de aarde, omdat bestaande verenigingen uit de regio, zoals BVC, bezwaar maken. Uiteindelijk geeft de KNVB wel toestemming mag mocht de bedrijfsnaam Inventum niet in de clubnaam voorkomen. Het verhaal gaat dat uiteindelijk voor FAK is gekozen omdat de zoon van de directeur van de fabriek zo heet. En om die eigenaardige naam voor de bond te verklaren, wordt er een afkorting van gemaakt, en wordt het F.A.K. wat staat voor: Flink Aanpakken Kameraden.
De voetbalclub groeit als kool en verandert ook al snel in een omnivereniging, met in de loop der jaren heel wat afdelingen: een wandelvereniging, een atletiekvereniging en zelfs een toneelvereniging. Allemaal verdwijnen ze in de loop der tijd weer. En op 12 juni 1997 verdwijnt de omnivereniging in z’n geheel. Die bestaat op dat moment nog uit de voetbalclub, een afdeling honk- en softbal (sinds 1962) én een tennisafdeling (sinds 1984).

De voetbalvereniging gaat een fusie aan met BVC en Bilthoven en wordt FC De Bilt.

Het 1e bestuur van de Tennisvereniging FAK bestaat uit voorzitter Rob Heim, ondersteund door Wim Keuning (penningmeester) en Cees van Es (secretaris).