Bestuursmededelingen

Info van KNVB over scheidsrechters

Geschreven door Herman Bröring op .

Allen,

De afdeling Arbitrage West krijgt heel veel vragen over de bezetting van wedstrijden met KNVB scheidsrechters in de A-categorie. Dit gaat dan om wedstrijden bij de lagere senioren (res 2e en lager) en jeugd (1e klasse JO19, JO17 en JO15). Wij doen het maximale om elke wedstrijd in de A-categorie van een scheidsrechter te voorzien. Door het geringe aantal beschikbare scheidsrechters lukt het niet om wekelijks de hele A-categorie te bezetten. Richting het weekend hebben we ook te maken met het feit dat scheidsrechters zich afmelden. Wij schuiven dan scheidsrechters door van lagere naar hogere wedstrijden. Als we dan geen scheidsrechter kunnen leveren bij wedstrijden waar er wel één stond aangesteld, krijgt de thuisspelende vereniging een automatische e-mail waarin dit wordt medegedeeld. We sturen deze e-mails alleen als we echt niet anders kunnen.

Wij stellen de scheidsrechters aan op de dinsdag, anderhalve week voor het betreffende speelweekend. Staat er dan geen scheidsrechter op de wedstrijd, dan zal deze ook niet meer worden aangesteld. De vraag stellen of er voor de lagere senioren of lagere jeugd in de A-categorie nog een scheidsrechter komt is dus niet nodig. Als er een scheidsrechter beschikbaar is, staat hij vanaf dinsdag, anderhalve week voor het betreffende speelweekend, op de wedstrijd aangesteld.

Meer informatie over het aanstellen en vervangen van scheidsrechters is terug te vinden in het handboek competitiezaken AV 2017-2018 paragraaf 4.1.1 Algemene bepalingen wedstrijdleiding en 4.1.2 Vervanging scheidsrechter en assistent-scheidsrechter op blz. 39 en 40.

Om zoveel mogelijk wedstrijden met KNVB scheidsrechters te blijven bezetten is er instroom nodig. KNVB scheidsrechters zijn ooit begonnen bij de verenigingen. Wij hebben elkaar nodig om het scheidsrechterskorps kwalitatief en kwantitatief op peil te houden! Heeft je vereniging een structureel probleem om de arbitrage van de grond te krijgen? Neem dan eens contact op met onze medewerker organisatie clubarbitrage Pascal Engelbertink. Pascal is te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Met vriendelijke groet,

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Hans Schelling,
Operationeel Manager