Jongste jeugd voetbalt weer op kunstgras

Geschreven door Herman Bröring.

Jongste jeugd voetbalt weer op kunstgras


Nadat er door de uitzending van onderzoeksprogramma Zembla op 15 februari jl. onduidelijkheid is ontstaan over de veiligheid van voetballen op kunstgras met rubbergranulaat korrels, is er direct na 15 februari door FC De Bilt besloten om in ieder geval tijdelijk de jongste jeugd (Mini’s en Champions League) op gras te laten voetballen.

Inmiddels zijn we enkele weken verder en is er meer duidelijkheid over de veiligheid van de rubbergranultaat korrels doordat er nieuwe onderzoekresultaten zijn . Hierbij de publicaties, conclusies en reacties van de leidende instanties op een rijtje:

-        Het RIVM presenteert eind 2016 de uitkomsten van hun onderzoek naar rubbergranulaat op sportvelden. De resultaten van dit onderzoek geven aan dat sporten op deze velden veilig is. Klik hier voor de onderzoeksresultaten.

-        Amerikaans onderzoek door het Washington State Department of Health publiceert in januari 2017 een onderzoeksrapport over de relatie kanker en voetballen op kunstgras met rubbergranulaat. Conclusie: “Based on what we know today, the Washington State Department of Health recommends that people who enjoy soccer continue to play regardless of the type of field surface.” Klik hier voor het onderzoeksrapport.

-        Op 15-2-2017 is er een uitzending van Zembla waarin resultaten van proeven op zebravisjes en zebravisembryo’s worden getoond door de VU. Er is geen publicatie van het onderzoek. De onderzoeksleider raadt het af om te sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Hier is de uitzending en de introtekst te zien.

-        Reactie van het RIVM op het VU onderzoek is hier te vinden. Het RIVM blijft bij haar eerdere conclusie dat sporten op kunstgras veilig is.

-        Op 28 februari 2017 worden de resultaten gepresenteerd van Europees onderzoeksinstituut ECHA. Conclusie is dat er de gezondheidsrisico’s zeer klein zijn. Zie hier het nieuwsbericht van de NOS met de links naar het onderzoeksresultaat.

-        De KNVB adviseert om te blijven sporten op kunstgras. Dossier rubbergranulaat van de KNVB is hier te vinden.

-        De Vereniging Sport en Gemeenten adviseert de gemeenten in Nederland te blijven sporten op kunstgras. Het dossier “Kunstgras en gezondheid” van de Vereniging Sport en Gemeenten” is hier te vinden.


De jeugdcommissie en coordinatoren Mini’s en Champions League