FC De Bilt 2 naar res hoofdklasse

Geschreven door Martin van Veelen.

FC De Bilt 2 levert topprestatie!

Vier jaar geleden kwam het tweede van FC De Bilt nog uit in de reserve 4e klasse. Daarna volgden drie jaren achtereen met kampioenschappen en het afgelopen jaar kwam dit team uit in de reserve 1e klasse; een zware competitie met o.a. IJsselmeervogels 2. Een kampioenschap zat er dit jaar niet in, maar wel een periodetitel en dus recht op nacompetitie. Op het moment dat het eerste van FC De Bilt de nacompetitie verknoeide, pakte het tweede de draad op en plaatste zich voor de finale tegen FC Breukelen 2. De uitwedstrijd in Breukelen werd op 3 juni met 2-3 gewonnen en op 10 juni werd de beslissende wedstrijd in De Bilt gespeeld. De Biltse spelers hadden rouwbanden om vanwege het overlijden van Ron Sluijk, de vader van twee spelers uit de Biltse selectie: Kenny en Wesley.

De foto's staan op www.fotowillemsen.nl

De eerste helft kenmerkte zich door nerveus spel van twee kanten. FC De Bilt stond met een doelpunt voor en wilde geen risico lopen, maar bleef gelukkig wel voetballen. FC Breukelen wilde niet te snel alles of niets gaan spelen en wachtte de kansen af. De kansen in de eerste helft waren er wel, maar beide ploegen konden deze niet omzetten in doelpunten. Althans daar leek het op. Vlak voor rust verzorgde FC De Bilt een prima aanval, die op het laatste moment werd afgeslagen. Uit de counter kwam een aanvaller van Breukelen dicht bij het strafschopgebied, waar een Biltse verdediger hem onreglementair tegenhield. De scheidsrechter bestrafte deze overtreding terecht en Breukelen kon aanleggen voor een vrije trap op zo’n 20 meter van het doel. De bal werd uitstekend genomen en de 0-1 verscheen op het scorebord. Per saldo stonden de twee ploegen bij de rust dus gelijk (3-3).

Na de rust zagen we twee teams die heel goed doorhadden dat het in de resterende 45 minuten beslist moest worden. Het spel golfde over en weer en het was wachten op een goal van FC De Bilt. En die viel al in de 53e minuut. Een uitstekende corner werd stevig binnengewerkt door Jonas en op dat moment stond FC De Bilt dus met één been in de hoofdklasse. Maar met nog een half uur te spelen moest er hard gewerkt worden om ook het tweede been binnen te halen. In de 64e minuut viel de beslissing. Uit een schitterende aanval over een heleboel schijven, kwam Robert-Jan in scoringspositie en hij rondde de kans perfect af. Na de laatste drinkpauze zette Breukelen nog alles op alles, maar de Biltse verdediging stond als een huis en Breukelen kreeg alleen enkele kleine kansen. Aan de andere kant hadden de schoten van Tim en Dennis een beter lot verdiend. Een kwartier voor tijd werd Wesley onder luid applaus van het talrijke publiek gewisseld en even later betrad zijn broer Kenny het veld; een mooi eerbetoon aan de broers in deze moeilijke tijd.
Na ongeveer vijf minuten blessuretijd floot de prima leidende scheidsrechter deze sportieve wedstrijd af. De ontlading was groot: trots op deze mannen!

Reserve hoofdklasse. Hoger kan het niet. Dit is inderdaad de hoogste competitie voor reserveteams op amateurniveau. FC De Bilt 2 komt in de competitie met de tweede teams van DOVO, GVVV, Ajax (amateurs), Huizen, Volendam, Argon, Spakenburg (nee, IJsselmeervogels speelt een klasse lager). Het zal een zwaar jaar worden, maar wat een mooie ervaring.