M013-1 BEKERSTUNT IN HOUTEN

Geschreven door Hans Breur.M013-1 BEKERSTUNT IN HOUTEN

Het was al weer even geleden dat ik de meiden heb zien voetballen. De wedstrijd tegen GVVV en het toernooi bij Jonathan moest ik aan me voorbij laten gaan. De competitie is gespeeld. Een sterke start werd gevolgd door een mindere fase, waarna de laatste twee wedstrijden tegen De Meern en GVVV weer prima waren.

Vorige week werd het toernooi van Jonathan gewonnen. Bijzonder want dat was in alle voorgaande edities nog niet gelukt. Dat was misschien al een voorbode voor nog veel meer moois. Hans memoreerde nog even de winst tegen DVSU. Vier jaren geleden startte dit meidenteam als 1e jaars E-pupillen. (E is het huidige MO-9. Vroeger had je een heel verwarrende aanduiding van teams in F, E, D, etc.). Die eerste wedstrijd ooit werd met 0-18 verloren, in een wedstrijd die 2x 20 minuten duurde…. De coach die dag? Dat was ik. Het bestuur van FC De Bilt gaf aan dat Floor lid mocht blijven, op voorwaarde dat ik me nooit meer met coachen bezig zou houden. Daarmee ga ik de boeken in de op-één-na slechtste coach ooit. Net voor Danny Blind. En dus ben ik maar gaan schrijven.

Na deze toernooiwinst was het vandaag de dag van de kwartfinale voor De Beker. Dat Deense sprookje waarvan nog drie hoofdstukken geschreven moeten worden. In de kwartfinale van de beker kom je uiteraard alleen nog sterke (hoofdklasse)teams tegen. Het lot heeft de meiden in de kwartfinale aan Houten gekoppeld. Even het geheugen opfrissen. Houten hebben we al twee keer eerder tegen gespeeld. Thuis werd een veldslag met 3-1 gewonnen en pas een maand geleden werden de meiden compleet afgeschminkt in de uitwedstrijd. Er werd met 4-0 verloren. Houten ging er vol tegenaan en omdat de scheidsrechter alles toeliet, werd het een fysieke krachtmeting die met overmacht door Houten gewonnen werd.

Tegen die ploeg moest dus het sprookje een vervolg krijgen. En dat moest gebeuren zonder Mila en Kim. Dus bij de bookmakers was de Bilt niet direct favoriet.

Om 9.45u werd afgetrapt. En een sprookje werd het. De Bilt ging furieus van start. Goed combinerend en zeer geconcentreerd werd Houten onder druk gezet. Binnen tien minuten kwam De Bilt op voorsprong. Amy ontsnapte en was sneller dan haar directe tegenstander. Nam de bal goed mee en schoof zeer beheerst binnen. Kort daarna leek de 0-2 in de maak. Maud ontsnapte, haalde de achterlijn en legde terug op Amy. Die slaagde er net niet in de bal in te schieten, waarmee Houten overeind bleef.

Houten werd daarna sterker. Het middenveld had haar handen vol aan de snelle nummer 5 en de aanvoerder van Houten is één van de beste speelsters die we tegenover ons hebben gehad. Zij zorgde ook voor veel gevaar. Maar H&Y zijn tactische strategen en hadden gekozen Rixt op de aanvoerder te zetten en Floor daar vlak achter. En dat bleek een meesterzet. Rixt vocht voor elke grasspriet en maakte dat de aanvoerder van Houten een hele nare ochtend beleefde. Floor deed het opbouwend uitstekend en was vaak het slot op de deur.

Toch was het deze nummer 6 die de wedstrijd in balans bracht. Een schot van 30 meter werd nog gekeerd. Maar een tweede poging van zeker 20 meter schoot ze heel knap binnen.

De eerste helft bleef boeiend en golfde op en neer, waarbij De Bilt minimaal gelijkwaardig bleef. De spanning was voelbaar en omdat de vlagger van Houten, zijn vlag voor alles gebruikte behalve waarvoor deze bedoeld is, leidde de spanning ook tot wat irritaties aan de kant, maar gevolgen had dat niet, dus werd er met 1-1 gerust.

De tweede helft was minstens zo fascinerend. Opnieuw golfde het spel op en neer. Een fenomenale Hanne liet weer zien dat er heel veel keepsters zijn, maar slechts één Hanne. Zonder enige aarzeling gooide ze zich voor de aanvalsters, plukte ze corners uit de lucht en keerde ze een aantal schoten op fenomenale wijze.

Josje en Steef kregen steeds meer greep op de snelle nummer 5 en Stella speelde geweldig en liet zien ze met gemak mee kan tegen de beste tegenstanders. En dit alles leidde tot de 1-2. Want Maud slaagde erin zich los te maken van haar Houtense schaduw en werd door Rianne gevonden. En Maud heeft aan één kans genoeg. Met nog een kwartier op de klok begon de kant al langzaam af te tellen.

Maar Houten toonde veerkracht. Een mooi pass over de breedte bracht de nummer 5 van Houten in stelling en zij slaagde erin Hanne te passeren. Daarmee was het duel weer in evenwicht en met nog 5 minuten op de klok leek de wedstrijd op penalty’s uit te draaien. Zover kwam het niet, want vijf minuten voor tijd was het opnieuw Maud die zich vrijspeelde, haar schot leek van richting te veranderen maar eindigde buiten bereik van de keepster tegen de touwen. 2-3!

Nog een paar zenuwslopende minuten scheidde De Bilt van de halve finale van de beker. Een vrije trap werd knap gekeerd door Hanne. Een corner leidde tot niets en in de laatste secondes viel zelfs de 2-4. Uit een corner werd de bal door een Houtens lichaamsdeel over de eigen doellijn gewerkt. De scheidsrechter floot direct voor het einde. Daarmee hebben de meiden een prachtig hoofdstuk toegevoegd aan het bekersprookje! Nog twee hoofdstukken te gaan.

Speelster van de wedstrijd was RIXT. Als een terriër heeft ze zich vastgebeten in haar zeer goede tegenstandster en heeft ze een hele grote bijdrage geleverd aan het succes van vandaag. Maar dat gold ook voor bijvoorbeeld Amy, Hanne, Nikée, Stella en alle anderen. Want deze wedstijd was zonder twijfel één van de hoogtepunten van dit voetbaljaar. Van alle meisjesteams onder-13 in de provincie Utrecht en Noord Holland zijn nog vier teams over. De Bilt zit daarbij.

Alle lof ook voor H&Y, want ook zij leveren op alle manieren een belangrijke bijdrage aan het plezier en succes van dit team. Ik kan het bestuur van De Bilt dan ook alleen maar gelijk geven.

Datum voor de halve finale volgt. Maar zorg dat je er bij bent.

Jesse