MO15-1 Superieur in Montfoort

Geschreven door Hans Breur.M015-1 SUPERIEUR IN MONTFOORT

Na het toeristische Volendam van vorige week, deze week naar het landelijke Montfoort. Voor de uitwedstrijd tegen MSV’19. Om 8.30u werd afgetrapt en dat betekende om 7.25u in het donker verzamelen. Althans voor de meesten, ik had dankzij Claudia het eerste uur vrij.

Deze week met een hele smalle selectie op pad. Chelsea speelt vanaf nu weer met de MO13-1 mee, Emma en Mila hadden andere verplichtingen en Nikée moest een weekje overslaan vanwege een kleine ingreep. Nikée (en moeder) stonden wel gewoon in het donker bij FAK, klaar om de meiden aan te moedigen. Pascalle heeft natuurlijk gewoon haar (koffie)verplichtingen, maar top dat Nikée er vanochtend ook gewoon bij was ;).

Iets na achten werd het licht en om 8.30u werd op het hoofdveld afgetrapt. De meiden van MSV’19 zijn allemaal van bouwjaar 2003 en daarmee een jaartje eerder gebouwd dan onze meiden. Voor een middelbare school moet je vanuit Montfoort minstens drie kwartier fietsen. Zowel heen als terug heb je altijd wind tegen. En dat was zichtbaar en merkbaar. De eerste minuten waren voor de thuisclub. Fysiek duidelijk sterker grepen ze het initiatief, dit onder aanvoering van een coach die met pieken van boven de 100 decibel zijn ploeg van instructies voorzag. Het aantal instructies was duizelingwekkend. Denk niet dat er één instructie begrepen is. Maar indrukwekkend was het zeker. Het initiatief van Montfoort leverde echter geen grote kansen op.

Na een minuut of tien kregen de meiden uit De Bilt wat meer grip op de wedstrijd en verplaatste het spel zich. Aanvankelijk hadden Maud en Kim moeite zich te ontdoen van hun sterke directe tegenstanders. Toch volgden de eerste kansen. Een aantal schoten van afstand van Jenna, kansen en kansjes voor Maud en Kim leidden nog niet tot de verdiende voorsprong. Maar halverwege de eerste helft was het toch raak. Een geweldige één-twee tussen Rianne en Ella, maakte voor de laatste de weg vrij. Ella bleef ijzig koel en schoot beheerst de 0-1 binnen.

De oplossing lag vandaag in het goed combineren en zoeken van de vrije ruimtes. Fysiek was de thuisclub sterker. En die oplossing werd steeds beter gevonden, waardoor nog voor rust een handvol kansen werd gecreëerd. Maar de tweede goal wilde er niet in. En toen de 0-2 van Rianne wel viel, werd deze na overleg met de grensrechter alsnog afgekeurd vanwege buitenspel. Vlak daarvoor was MSV heel dichtbij de gelijkmaker. Jenna werd gevloerd en bleef licht geblesseerd achter. Haar directe tegenstanderster had daarmee vrije doortocht en schoot van afstand. De bal leek net onder de lat achter Hanne te verdwijnen, maar Hanne keerde het schot met een geweldige reflex.

En daarmee werd er met 0-1 gerust. De tweede helft begon op dezelfde manier als de eerste. MSV startte beter, maar daarna nam De Bilt het initiatief. Na een minuut of tien in de tweede helft viel dan toch de verlossende 0-2. Maud werd door Jenna de diepte ingestuurd, sneed goed naar binnen en schoot hard raak in de verre hoek. Daarmee was de ban gebroken en gingen alle remmen los. Kim maakte knap 0-3. De 0-4 was de mooiste van de middag. Van achteruit werd uitverdedigd. Via Rixt en een mooi pass van Jenna, werd Maud weggestuurd. Haar voorzet werd door Amy fraai afgerond. Jenna en Maud zorgden dat de score opliep naar 0-6. Uiteindelijk redde Montfoort vlak voor tijd de eer waarmee 1-6 de einstand werd.

Opnieuw een heerlijke wedstrijd met prachtige aanvallen en combinaties. Het vroege opstaan meer dan waard. En nee, we zijn niet objectief. Maar de coach van de tegenpartij was dat wel en zei – iets minder hard – dat het ook 1-12 had kunnen worden, gezien de kansenverhouding.

We zijn gezegend met prachtige voetbalsters. Op het middenveld en voorin gebeuren steeds mooiere dingen. Maar deze week een kleine ode aan de verdediging. Want een oude voetbalwijsheid zegt dat je over het algemeen je wedstrijden wint als je 1x meer scoort dan je tegenstander. Maar wat minstens even waar is, is dat je zelden verliest als je er eentje minder doorlaat dan je opponent.

En de meiden achterin leveren wekelijks heel veel strijd om de boel dicht te houden. Hanne is vaak beslissend. Zo ook vandaag. Maar ook Floor, die een hele goede spits tegenover zich wist, beet zich in haar vast en hield haar vandaag van scoren af. Rixt is altijd goed. En was vandaag ook opbouwend ijzersterk. Steef vocht weer voor elke meter en won vrijwel elk duel. Josje laat al weken zien dat ze een uitstekende verdedigster is. En ik weet zeker dat als Nikée en Emma hadden meegedaan dat Montfoort nog minder kans had gehad. Op een dag als vandaag, als het tot diep in de tweede helft duurt voordat het 0-2 wordt, is het een zegen dat het achterin staat als een huis.

Daarom is vandaag Speelster van de Wedstrijd JOSJE. Ze kan op veel plekken uit de voeten, maar toonde vandaag weer aan dat ze een heel geconcentreerd kan verdedigen en tegen sterke tegenstandsters moeiteloos kan bijschakelen om haar vervolgens uit te schakelen.

Met dit resultaat – en het hele seizoen nog ongeslagen – klimmen de meiden naar de derde plaats met een wedstrijd minder gespeeld dat de nummer 2 DVSU. Volgende week de uitwedstrijd tegen de meiden van DVSU, die nog een weekje op de tweede plek staan.

En dan is het 9.45u en heb je nog een lange zaterdag over.

Jesse