MO15-1 debuteert in de hoofdklasse met onnodige nederlaag

Geschreven door Hans Breur.De eerste mooie lentedag van 2018. En je debuut maken in de hoofdklasse als eerstejaars MO15 meidenteam. Dat klinkt als een prachtige combinatie. En dat was het ook toen we afreisden naar Houten om daar te spelen tegen de MO15-1 van Delta Sports ‘95. We vertrokken met en zonder Amy, ze was er gewoon bij, alleen kon ze door een blessure niet voetballen. We hopen dat het met een beetje rust snel beter gaat, want we kunnen Amy en haar tomeloze inzet eigenlijk niet missen (zo bleek later). Ook vertrokken we met en zonder Jesse. Zonder omdat hij in Duitsland bleek te zijn, met omdat hij ons aan de telefoon verzekerde dat de auto met 3 dames uit Bilthoven echt ook zou komen toen we zo’n 15 minuten in het ochtendzonnetje stonden te wachten op FAK en een klein beetje nerveus begonnen te worden.

Ook de rit naar Houten toe was leuk want voor het eerst kon ik de afrit Houten-Oost nemen om na een fraaie rit door de weilanden aan te komen op de Kruisboog, het complex van velden en sporthallen waar heel Houten op zaterdag komt voetballen, volleyballen, fitnessen, boksen, en ga zo maar even door zodat er ondanks een enorme parkeerplaats geen plek te vinden was.

Om 11.15 uur werd er in het zonnetje afgetrapt op veld 2 van Delta Sports, door de coach van de tegenstander liefkozend het knollenveld genoemd. Delta Sports had haar eerste wedstrijd in de hoofdklasse verloren van Zwaluwen die door onze dames een paar weken geleden nog van het veld waren gespeeld en dus startten de dames vol zelfvertrouwen in ongeveer de opstelling waarmee vorige week nog overtuigend werd gewonnen in de beker.

Het werd echter helemaal geen gemakkelijke wedstrijd. De meiden hadden veel moeite met het knollenveld waarop het heel hard werken was en liepen daarnaast ook nog regelmatig met hun hoofd in de wolken (die er toch echt niet waren). Beide ploegen waren minimaal gelijkwaardig, maar toch werden veel duels verloren omdat de Houtense speelsters steeds eerder bij de bal waren. Ook konden de Houtense aanvalsters vaak makkelijk weglopen bij hun directe tegenstandster. Jenna had op het middenveld haar handen vol aan de grote en vaardige mid-mid van Delta Sports en ook de snelle aanvalsters van de thuisploeg maakten het de verdediging moeilijk. Uitgespeelde kansen leverde dit niet op tot de bal zomaar bij de vrijstaande Houtense spits belandde na wat gerommel achterin. Gelukkig raakte ze slechts de paal en was Hanne attent en kon ze erger voorkomen.

De Bilt kwam er regelmatig goed en combinerend uit wat leidde tot een handvol kansen voor Maud en Kim, maar tot doelpunten leidde dit niet. Ondanks een veldoverwicht van de Bilt was het toch Delta Sports dat scoorde. De spits liep goed weg van Ella en kon vanaf de 16 meter vrij schieten. Hanne probeerde de bal naast te kijken maar hij vloog desondanks fraai in de kruising.

Met een 1-0 achterstand werd er gerust. Na de rust startte Ella centraal op het middenveld en verhuisde Jenna naar de spits. Dit pakte in die zien goed uit dat de goede mid-mid van Delta Sports nauwelijks meer in het spel voorkwam. Ook werd de Bilt aanvallend sterker en waren er een paar handen vol kansen voor Kim, Maud, Jenna en zelfs voor Floor, die bij een corner attent mee opkwam en de bal vanaf de 16 meter bijna binnen schoot. Maar toch miste vaak de echte overtuiging om de bal met keeper en al het doel in te schieten waardoor de keepster van Delta Sports zich ontpopte tot onneembare vesting.

Delta Sports kwam de tweede helft eigenlijk nooit meer gevaarlijk bij het doel van Hanne. En gebeurde dat wel dan waren daar altijd Stephanie (weer helemaal beter en helemaal klaar met niet kunnen voetballen), Emma, Nikée, Floor, Rixt of Hanne. Ondanks diverse bijna goals in de tweede helft zakte uiteindelijk het geloof weg dat de gelijkmaker nog zou vallen en klonk het laatste fluitsignaal. De Bilt was een klasse beter, maar “als je niet scoort ken je niet winnen”. En als je dan ook nog een tegendoelpunt krijgt verlies je zelfs en is daarmee de eerste nederlaag van het seizoen een feit.

De eerste nederlaag van het seizoen, nu ik het opschrijf realiseer ik me wat voor een droomstart onze eerstejaars MO15 meiden hebben gehad. En als hij dan toch eens moest komen, dan maar tegen een team als Delta Sports, een leuke en vriendelijk ploeg die graag wilde voetballen. De meiden staan nu weer op scherp om er een schepje bovenop te doen en prachtige eindklassering te realiseren in de hoofdklasse. Waren de eerste twee wedstrijden in de eerste klasse niet ook die met het minste resultaat?

En dan de vrouw van de wedstrijd. Ook als je verliest is er altijd iemand die in het oog springt. Het is niet om Jesse af te straffen voor zijn afwezigheid, maar Floor speelde een dijk van een wedstrijd. Ze coachte de verdediging, speelde sterk op meerdere posities, was actief in de opbouw en meldde zich zelfs voorin om daar bijna te scoren. Als we allemaal zo spelen, gaan we geen wedstrijd meer verliezen.