MO15-1 VLIEGT VIA ZUIDVOGELS NAAR BEKERFINALE

Geschreven door Ytzen.Even een jaar terug in de tijd, 10 mei 2017, de halve finale van het bekertoernooi voor de MO13-1, thuis tegen GVVV. Onder de bombastische klanken van ‘The eye of the tiger’ betraden onze meiden toen ons eigen hoofdveld voor wederom een kraker tegen de Veenendalers. Die wedstrijd ging verloren, de meiden een illusie armer en een teleurstelling rijker. Hoe anders was de situatie nu, voor de halve finale van 2018. Om 17.40u werd door de helft van het team verzameld bij FAK om vandaar naar het noorden te vertrekken om tegen Zuidvogels in Huizen aan te treden. De andere helft vloog op eigen gelegenheid die kant op.

  

In Huizen geen bombastische klanken. Wel een prachtig hoofdveld. Dat zijn we gewend. Wat we niet gewend zijn, is een heuse KNVB-scheidsrechter. Wat een verschil met de kwartfinale, nog maar 18 dagen geleden! In de kleedkamer bleek dat de meiden de les van vorig jaar niet waren vergeten. De koppies stonden scherp, de focus was er. Dit jaar ging het lukken. Daarvoor moest worden afgerekend met het thuisteam en met de wind, die in de lengterichting over het veld stond. De toss zou al veel gaan bepalen over het verloop van de wedstrijd.

  

Met 15 meiden waren we compleet. Helemaal okselfris waren we echter niet. Rixt kampt al een paar weken met zere knieën, en sinds Ella regelmatig op Rixt’ plaats als laatste vrouw speelt, heeft ook zij last van haar knieën. Volgend jaar maar zonder laatste vrouw, zou je denken. Dit is te gevaarlijk. Ook bij Stella en Maud zagen we prachtige tape in allerlei kleuren rond de kniestreek, Amy heeft extra steun om haar schenen te ontlasten en ten slotte had Emma last van haar hamstring. Typisch geval van combinatie van meiden in de groei, een zwaar en lang seizoen en de wil om elke wedstrijd alles te geven. En die wilskracht, die was vandaag ook weer nodig, helemaal bij zoveel windkracht. Gelukkig waren Steef, Rianne en Hanne heelhuids en topfit teruggekomen van hun trainingskampen overal in Europa. En ook de 12e man stond er als altijd monter en opgewekt bij.

 

Nadat de technische staven van beide teams vrolijk keuvelend een gezamenlijk referentiepunt hadden gevonden in onze vrienden uit Almere, begon de wedstrijd. De toss verloren we. Uit vier kelen op de bank klonk direct dat dat het enige was dat we gingen verliezen vandaag! Zuidvogels koos de 1e helft wind mee, in de verwachting dat die in de 2e helft zou gaan liggen. Als je in Huizen woont, weet je dat soort dingen, dus dat was slecht nieuws voor ons. De eerste kans was voor ons. Binnen een minuut stuurde Jenna Maud op pad, die net iets te schuin voor het doel uitkwam om zelf te kunnen schieten. De voorzet leverde niets op. Hun rechtsback werd meteen geïnstrueerd en dat leverde de hele wedstrijd prachtige duels op met Maud. De eerste 10 minuten leverde meer gevaar op voor het doel van de Zuidvogels. Amy dook regelmatig tussen de verdediging en de keeper op, omspeelde die keeper zelfs een keer maar helaas nog zonder succes. Ook Kim toverde op rechts maar weer eens haar bekende ‘balletje rechts, ik links’-beweging uit de hoge hoed, dat leidde wel tot gevaar maar niet tot goals. Op het middenveld bleek hoe lastig het voetballen is met de storm tegen. Als die bal maar even omhoog gaat, komt die bij je eigen verdediging uit in plaats van bij je spitsen! Echt fijn combinatievoetbal was bijna onmogelijk. Stella op rechts en Mila op links werkten zich een slag in de rondte en ook Jenna heeft heel wat meters afgelegd, met en zonder bal. Achterin stond het goed met Floor, Nikee, Ella en Josje. Toch konden we niet voorkomen dat de Zuidvogels sterker werden. Ze hebben een paar fysiek sterke meiden en flink wat snelheid voorin en dat resulteerde in een paar kansjes. Hanne had er goed het oog in en hoefde nog niet heel veel in actie te komen. Dat hoefde ze ook niet toen de bal achter haar op de onderkant van de lat belandde. Prijzen wij ons allen gelukkig dat doellijntechnologie het budget van de Zuidvogels te boven gaat………Tekenend voor de sportiviteit van onze tegenstander was dat heftig protest achterwege bleef. De man in het zwart had besloten: doorspelen! Prompt kregen wij twee grote kansen, ééntje voor Kim en ééntje voor de ingevallen Rianne. Beide keren leek de bal erin te gaan, maar 5 meter voor de doellijn kreeg de wind alsnog vat op de bal en zeilde het leer net naast het doel. Met 0-0 gingen we de rust in. De begeleiding had wel zin om de kleedkamer in te gaan, maar de meiden besloten anders: als je binnen zit, word je warm, en dan is het zo wennen als je weer naar buiten moet. Zelfsturing, topteam!

 

In de 2e helft hetzelfde laken een pak, maar dan omgekeerd. Nu hadden wij de wind mee, letterlijk dan. Figuurlijk moesten we daar nog even op wachten, want ook met de wind mee bleef het lastig spelen. Steef en Rixt waren al in de 1e helft ingevallen en nu kwam ook Emma d’r in. Alle drie deden het prima. Jenna vond een paar keer de ruimte voor een schot, Rianne schotelde ons haar Bergkampiaanse techniek voor maar uiteindelijk was het Maud die de 0-1 maakte. Een aanval over rechts wist ze in drie instanties in het net te schieten. Knappe goal! Direct daarna kon Jenna de wedstrijd in het slot gooien maar haar schot ging net over. We bleven kansjes houden, konden niet doordrukken en dan moet je blijven opletten. In het laatste kwartiertje ging de tegenstander alles of niets spelen en dat leverde een paar kansjes op. Bij ons was het alle hens aan dek, en soms half strompelend en volop doorwisselend bereikten we het eindsignaal: gewonnen, FINALE! Vrouw van de wedstrijd was Rianne. Ze is een tijdje afwezig geweest en speelt nu met de wedstrijd beter. Technisch goed, aanwezig en met veel zin om bij te dragen aan het team. Gefeliciteerd!

  

De finale dus. Een superknappe prestatie in dit eerste jaar MO15-1. Die beker, die ligt ons wel. Dit was de 7e bekerwedstrijd dit seizoen, allemaal gewonnen en met een duizelingwekkend doelsaldo: 31-1. De finale is op 2 juni tegen JVC uit Julianadorp en wordt gespeeld op het neutrale terrein van Legmeervogels (!) uit Uithoorn. Voordat het zover is spelen we zaterdag onze laatste competitiewedstrijd, tegen, echt waar, Zwaluwen….….