Afgelastingen, bericht van de KNVB

Geschreven door Herman Bröring.

AFGELASTINGEN

Het is voor elke voetballiefhebber altijd weer een teleurstelling als de wedstrijd wordt afgelast. Maar hoe gelast ik als club een wedstrijd af? En hoe zorg ik dat iedereen ervan op de hoogte is?

Gebruik je KNVB Wedstrijdzaken-app om een wedstrijd af te gelasten. De wedstrijdsecretaris kan dat voor alle leeftijdscategorieën vanaf één dag voor de wedstrijd in de KNVB Wedstrijdzaken app. De scheidsrechter kan dit op de wedstrijddag in de KNVB Wedstrijdzaken app.

Gebruikers van de Voetbal.nl-app ontvangen bij een afgelasting een push-notificatie over de wedstrijd die je volgt. Dit geldt voor wedstrijden van teams O12 en ouder (behalve bij 35+ en 45+ 7 tegen 7 wedstrijden). Voor andere teams geldt dit niet. De KNVB adviseert dan ook om zo snel mogelijk contact op te nemen met de verantwoordelijke van het betreffende team.

Extreme hitte of kou

Bij extreme hitte of extreme kou kan de thuisspelende vereniging zelf bepalen of de wedstrijden van de JO11 en jonger worden afgelast. Dit kan ook gebeuren op verzoek van de bezoekende vereniging. Afgelasting moet uiterlijk plaatsvinden een dag voorafgaand aan de wedstrijden. Geef dit dan wel de eerste werkdag daaropvolgend door aan het betreffende steunpunt. Wedstrijden van andere categorieën kunnen bij extreme hitte of extreme kou alleen worden afgelast na overleg met de competitieleider van het betreffende KNVB- steunpunt, dan wel met de competitieplanner landelijke competities van de KNVB.

Afgelastingen sportlink

Geschreven door Direct uit sportlink.

Afgelastingen volgens sportlink (KNVB): Hier staan de afgelastingen van wedstrijden van de KNVB-site, de gegevens komen direct uit sportlink. Staat er alleen een kop dan zijn er geen afgelastingen. Als het goed is werkt elke club de afgelastingen zsm bij in sportlink, ook van virendschappelijke wedstrijden. Als hier een afgelasting vermeld is, dan is zeker dat de wedstrijd niet doorgaat, in de andere gevallen is het niet bekend en geen garantie dat de wedstrijd gespeeld wordt.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Einde afgelastingen, staat hierboven alleen een zwarte kopregel tussen de strepen dan zijn er geen afgelastingen volgens sportlink.
Let op: Het kan enkele seconden duren voordat de informatie wordt getoond!

KIjk ook bij Afgelastingen actueel, daar worden soms de lokale afgelastingen sneller vermeld dan op sportlink.

Afgelastingen regels

Geschreven door Herman Bröring.

Onderstaand in het kort de regels m.b.t. afgelastingen

Als gevolg van de veldkwaliteit, de weersomstandigheden of andere zaken kan een training of voetbalwedstrijd worden afgelast. (Het kunstgras is o.a. niet bespeelbaar indien er sneeuw op ligt, of bij strenge vorst.).

Op zaterdag om 7:45 uur worden de velden bij FC De Bilt gekeurd, is er iets afgelast dan wordt z.s.m. mogelijk op de website geplaatst. Sommige verenigingen brengen dit direct in in sportlink, kijk dus iook in afgelastingen-sportlink.

Dit kan leiden tot het afkeuren van een of meer velden voor de gehele of een gedeelte van de dag. Soms volgt er een herkeuring om 11:00 of 12:00 uur.
Op afgekeurde velden mag niet worden gespeeld of getraind.
Op andere dagen wordt het veld gekeurd door onze terreincommissie,zie hiervoor de aparte documenten.

Bellen naar FC De Bilt heeft geen zin, op de website staat de meest actuele situatie.

Als wedstrijden door de KNVB worden afgelast is dat te lezen op pagina 603 teletekst (West 1) en/of op onze website.

Categorie A (West 1)
Momenteel geldt voor de A-categorie de volgende indeling:
- mannen veldvoetbal standaard topklasse t/m de 6e klasse ( Het eerste )
- mannen veldvoetbal reserve hoofdklasse t/m de reserve 3e klasse ( Zaterdag 2, Zondag 2  )
- vrouwen veldvoetbal eredivisie t/m 3e klasse
- JO19, JO17, J015 eredivisie t/m de 1e klasse ( JO19-1, JO15-1 )
- JO13 1e divisie t/m hoofdklasse 

Categorie B (West 1)
Momenteel geldt voor de B-categorie de volgende indeling:
- De elftallen/teams die spelen in de overige klassen.

Afgelastingen van thuiswedstrijden door afkeuring van het speelveld staan meestal ’s ochtends voor 08:00 op onze website vermeld.
Indien je twijfelt of een uitwedstrijd doorgaat, raadpleeg dan de website van de tegenstander.

Bij de hele vroege wedstrijden kan het gebeuren dat het pas bekend is als je er al bent.

Ook de mini's en Champions League kunnen worden afgelast.

Voetbal.nl geeft de mogelijkheid om je stand, programma e.d. te bekijken.
Is een wedstrijd afgelast dan kan je dat daar ook zien als de club het op tijd gemeld heeft.
Ga naar www.voetbal.nl 
Ben je geregisteerd dan kan je daar naar je team gaan.

Trainen en onweer

Geschreven door Het bestuur.

Aan alle trainers en leiders.

Hou svp buienrader in de gaten met de trainingen. Neem geen risico en neem wel je verantwoordelijkheid die je hebt voor alle spelers op het veld.

Soms worden alle trainingen door FC De Bilt afgelast, vaker wordt het aan de beoordeling van de trainer(s) overgelaten.

Beter 1 training te weinig dan een ongeluk op het veld.

Hoewel hoge lichtmasten en hekken rondom sportvelden als bliksemgeleiders kunnen fungeren, bieden sportaccommodaties in de openlucht doorgaans onvoldoende bescherming tegen blikseminslag. Dat komt o.a. doordat in de grond rondom de getroffen constructie zeer gevaarlijke stapspanningen kunnen ontstaan. Snel een veilig heenkomen zoeken of helemaal niet trainen is daarom het beste advies. 

‘Tienseconden regel’
De KNVB adviseert scheidsrechters de wedstrijd te staken zodra er minder dan tien seconden tussen bliksemflits en donderslag verstrijken.
Een goed advies met het oog op het vermijden van onnodig risico. Een probleem is echter, dat deze regel niet opgaat wanneer het onweer in de
directe nabijheid van de sportaccomodatie ontstaat. Denk maar aan de uitdrukking ‘als een donderslag bij heldere hemel’.
De eerste bliksemflits, en daarmee de kans op inslag, is dan al gevaarlijk dichtbij.